Home    Artikelen    Biografie Artikelen    Boeken    Toponiemen    Hilverbode    Bewoning Esbeek    Over de Schrijver

Wie ben ik ?

Ik ben geboren op een boerderij in de Diessense Molenstraat in februari 1950. De interesse in de landbouw en de historie daarvan is altijd bij me gebleven. Na de lagere school stuurde het hoofd van de school, zo ging dat kennelijk in die tijd, mij als enige naar de HBS in Tilburg, het Odulphus Lyceum. Ik kan mij de maandenlange barre winter van 1962-1963 nog helder voor de geest halen: het was onderweg nog meer ploeteren dan op de school zelf! Hoewel ik naar klas 2 mocht ging ik toch naar de dichterbij gelegen Beekse Mulo. Eigenlijk wel raar want het fietsen en wielrennen werd even later mijn grote hobby. En dat is het, naast het schrijven van heemkundige artikelen over Esbeek, Beek en Diessen, nog steeds. De grootste klus is wel het toponiemen- en archiefonderzoek van de gemeente Hilvarenbeek.

Ik herinner me nog zeer goed de fietstochten met mijn maat Joos Soetens van het Tilburgse Stanislaus naar Beek. Vooraf hadden wij natuurlijk bij frietboer het ‘IJspaleis’ op Broekhoven  het nodige ingeslagen. Vaak hing ik ook bij Joos achter zijn grijze Zündapp. En dan ging het soms hard!

In het laatste studiejaar kreeg ik zelfs een frater als gangmaker in de schoot geworpen. Tijdens Beekse kermis was ik bij een kennis blijven overnachten. Toen ik op maandagmorgen naar huis fietste werd ik ingehaald door … de ‘Sindulf’ op zijn brommertje. Hij was schijnbaar op weg naar mijn hospiteerschool, die in dezelfde straat in Diessen stond alwaar ik woonde. Ik sprintte naar zijn achterwiel en de controlerende frater bracht me in zijn kielzog argeloos naar huis. Door de walm van zijn meurende sigaar zag hij mij niet en hij draaide het Diessense schoolplein op. Ik sloeg even later linksaf naar huis, alwaar ik meteen mijn bed indook.

Goed in het geheugen ligt ook nog de tocht met tractor en wagen vanuit Diessen naar Tilburg om meubels op te halen voor het nieuwe café op de zolder van het gebouw aan de Lange Nieuwstraat. Met mijn platte wagen vol kasten, bankstellen en fauteuils reed ik pal voor de Heuvelse kerk mijn Ferguson muurvast bij het te scherp draaien. Aan twee kanten file was het gevolg!

Behalve dat ik meestal verloor met het dammen met frater Gervatius en dat we met een groepje studenten steevast aan het kaarten waren, kan ik me ook nog herinneren dat ik in het klassenboek drie keer winnaar van het jaar was in afwezigheid. Later heb ik dat grondig goed gemaakt: in 41 jaar onderwijs heb ik slechts enkele dagen afwezigheid gekend.

Na de Kweekschool werkte ik drie jaar op de lagere school in Middelbeers. Na de lerarenopleidingen Werktuigbouwkunde in Tilburg en Landbouwtechniek in Dronten heb ik tot 2012 op het Pius X-College in Bladel gewerkt, waar ik nederlands, lassen en landbouwtechniek gaf. Mijn vak is eigenlijk fotolasser constructie geworden.

Voertuigen restaureren vind ook wel leuk. Ik sleutel graag aan mijn rode DAF-33 uit 1968, de paarse Ford Capri uit 1969 en de witte Peugeot 404 uit 1967. Als het mooi weer is stamp ik nog wel eens mijn zwarte DKW 2-takt moter uit 1954 of mijn Jawa-CZ 175 cc uit 1965 aan om een ritje te maken. Mijn eerste racefiets uit 1967 zal ik nooit wegdoen. Maar vooral koester ik mijn Ford Taunus P4-F uit 1966: het jaar dat ik door Sigismund werd ingeschreven op Stanislaus.

Reeds vijfendertig jaar ben ik voorzitter en secretaris van Werkgroep Heemkunde Esbeek en zit ik in het bestuur van Ioannes Goropius Becanus uit Hilvarenbeek. Samen met mijn sportieve vrouw Marian wonen we vijfenveertig jaar in Esbeek in het ‘Oude Postkantoor’. We hebben vijf leuke kleinkinderen en drie ferme zonen.

terug naar Home